Zrobiłam dzisiaj zupę krem. Gęstszą niż zazwyczaj robię inne zupy kremy. Taką bardzo, bardzo, bardzo gęstą. Tak jakoś zaplanowałam. Wyszła świetna w smaku, ale następnym razem zrobię nieco rzadszą. Dziś bowiem Małżon nie chciał przyjąć do wiadomości, że to zupa :)
Składniki (na 2-3 porcje):
750g ziemniaków (waga w łupinkach)
100g wędzonego boczku
1 średni por (biała część)
3 gałązki natki pietruszki
3 łyżki śmietany 12%
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3 listki bazylii
ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki ekologicznej vegety
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
smakowa oliwa z oliwek (u mnie truflowa)
3 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
1. Umyte ziemniaki pieczemy bez obierania w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut (zależy od wielkości). Wystudzone obieramy i kroimy w kostkę.
2. Por kroimy w plasterki, a boczek w bardzo drobną kostkę.
3. W rondlu lub garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy boczek. Gdy zacznie się wytapiać, również por. Smażymy aż por się zeszkli, wtedy dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze 3 minuty.
4. Dolewamy 2 szklanki wody (następnym razem dam 2,5 lub 3) i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wtedy przyprawy, pietruszkę, bazylię oraz obrany i pokrojony ząbek czosnku. Zdejmujemy zupę z ognia.
5. Gdy trochę się przestudzi dodajemy śmietanę i blenderujemy. Podgrzewamy jeszcze raz. Podajemy polaną oliwą i posypaną pestkami dyni.
Uwaga: trzeba uważać z ilością soli, bo boczek jest już sam w sobie słonawy.
Oliwa truflowa bardzo fajnie komponuje się ze smakiem ziemniaków więc krem na pewno pyszny! :) Często dodaję tej oliwy do puree ziemniaczanego.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz kupiłam truflową oliwę, skoro radzisz, to spróbuję dodać jej również do puree ziemniaczanego :)
Usuńciekawy pomysł na zupę, musze wypróbowac przepis:)
OdpowiedzUsuńJestes bardzo tworcza ;) jeszcze nie jadlam takiej zupki ;) trzeba sprobowac tym bardziej, ze uwielbiam ziemniaki ;)
OdpowiedzUsuń