Ostatnio pisałam o wspaniałym uczuciu gdy wyciąga się z zamrażarki domowe pierogi. A dziś kontynuacja tematu, bo tak sobie myślę, że w ogóle to fantastyczne uczucie, gdy czeka w lodówce, zamrażarce czy spiżarni coś domowego. Zrobiłam w środę wieczorem malutki słoiczek pesto rukolowego i samo jego istnienie napełniało mnie radością. Wczoraj w pracy byłyśmy z koleżanką takie przywalone zadaniami i w pewnym momencie ona mówi, że na to wszystko to ona by zjadła loda. A ja momentalnie pomyślałam, że na to wszystko to ja bym zjadła coś z moim pesto :) A czemu twierdzę, że jest nieortodoksyjne? Ponieważ do czegoś rodem z południa dodałam ser z Litwy dziugas. A czemu nie, pasuje przecież.
Składniki:
75g rukoli (ok 3/4 standardowego opakowania)
2 łyżki startego drobno dziugasa
2 łyżki orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
szczypta różowej soli himalajskiej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1. Rukolę myjemy. Czosnek obieramy. Siekamy drobno orzeszki piniowe i czosnek.
2. Do blendera/kubka miksującego wkładamy rukolę, ser, czosnek i orzeszki. Chwilę miksujemy. Ja używam kubka miksującego w robocie i włączyłam go dosłownie na 10 sekund.
3. Następnie wlewamy połowę oliwy z oliwek i dodajemy szczyptę soli - ja użyłam różowej himalajskiej, ale może być też zwykła morska. Znów miksujemy przez chwilę - ja znów włączyłam na 10 sekund.
4. Dodajemy jeszcze trochę oliwy, żeby uzyskać właściwą konsystencję. U mnie wyszło to w sumie 1/4 szklanki. Jeszcze raz miksujemy - u mnie ponownie tylko 10 sekund. Czasy, które podałam wydają się krótkie, ale chodzi o to, żeby pesto nie rozmiksować na miazgę.
5. Przekładamy pesto do czystego, wyparzonego słoiczka, na wierzch wlewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy. Przechowujemy w lodówce.
Takie pesto nadaje się np. jako dodatek do kanapek, a wymieszane z ugotowanym makaronem może stanowić błyskawiczny lunch. W następnych postach pokażę też inne pomysły, do czego je dodałam.
wgląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńNominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji:
http://mojekulinarnewariacje.blogspot.gr/2014/04/liebster-blog-award-2014.html#more