Gdy nadchodzi wiosna cieszę się wszystkimi rzeczami pierwszy raz w sezonie. W zeszły weekend otwarłam sezon na trampki w kwiatki. Dzisiaj na spacerze z kolei zaczął się sezon na cienkie wiosenno-letnie czerwone spodnie. Wkrótce zacznie się też sezon na grilla ogrodowego - co prawda nie u nas, bo mieszkamy w bloku, ale u znajomych bądź rodziców, na pewno i ten sezon uznam za otwarty. A do grilla świetne są wszelkie lekkie, kolorowe sałatki. Takie jak ta z dzisiejszego wpisu. My z braku grillowanej zjedliśmy tą sałatkę do kiełbasy smażonej na patelni w towarzystwie dużej ilości cebulki (wiem, że z patelni to kalorycznie, ale swojsko i smacznie, więc czasem można).
Składniki (na 3-4 porcje):
2 duże garście roszponki
8-10 pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
10-15 małych korniszonków
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki pesto rukolowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1. Pomidorki i roszponkę myjemy. Pomidorki kroimy na połówki. Korniszony jeśli są małe to zostawiamy w całości, jeśli większe to kroimy pod skosem na pół. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie półplasterki.
2. Na talerzu rozrzucamy roszponkę. Skrapiamy ją oliwą z oliwek.
3. Na roszponce układamy pomidorki, półplasterki czerwonej cebuli i korniszony. Trudno powiedzieć, że skrapiamy to pesto, bo pesto nie jest płynne, ale "rozchlapujemy" pesto na wierzchu.
ja tam lubię kiełbachę z patelni z cebuląąąąąą!:)
OdpowiedzUsuńTo nie jestem sama :)
UsuńIle tu pyszności, te pierogi z serem i morelami...o matko! Dzisiaj zabieram sałatkę i będę Cię kusić moją pizzą;P Ściskam mocno!
OdpowiedzUsuńJak ja się stęskniłam za komentarzami od Ciebie. Częstuj, częstuj się wszystkim.
UsuńPyszności :-):-):-) zrobię taką :-):-):-)
OdpowiedzUsuń