niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka z roszponki, pomidorków i korniszonów z rukolowym pesto

Gdy nadchodzi wiosna cieszę się wszystkimi rzeczami pierwszy raz w sezonie. W zeszły weekend otwarłam sezon na trampki w kwiatki. Dzisiaj na spacerze z kolei zaczął się sezon na cienkie wiosenno-letnie czerwone spodnie. Wkrótce zacznie się też sezon na grilla ogrodowego - co prawda nie u nas, bo mieszkamy w bloku, ale u znajomych bądź rodziców, na pewno i ten sezon uznam za otwarty. A do grilla świetne są wszelkie lekkie, kolorowe sałatki. Takie jak ta z dzisiejszego wpisu. My z braku grillowanej zjedliśmy tą sałatkę do kiełbasy smażonej na patelni w towarzystwie dużej ilości cebulki (wiem, że z patelni to kalorycznie, ale swojsko i smacznie, więc czasem można).


Składniki (na 3-4 porcje):
2 duże garście roszponki
8-10 pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
10-15 małych korniszonków
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki pesto rukolowego
1 łyżka oliwy z oliwek


1. Pomidorki i roszponkę myjemy. Pomidorki kroimy na połówki. Korniszony jeśli są małe to zostawiamy w całości, jeśli większe to kroimy pod skosem na pół. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie półplasterki.

2. Na talerzu rozrzucamy roszponkę. Skrapiamy ją oliwą z oliwek.

3. Na roszponce układamy pomidorki, półplasterki czerwonej cebuli i korniszony. Trudno powiedzieć, że skrapiamy to pesto, bo pesto nie jest płynne, ale "rozchlapujemy" pesto na wierzchu.


6 komentarzy:

  1. ja tam lubię kiełbachę z patelni z cebuląąąąąą!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tu pyszności, te pierogi z serem i morelami...o matko! Dzisiaj zabieram sałatkę i będę Cię kusić moją pizzą;P Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja się stęskniłam za komentarzami od Ciebie. Częstuj, częstuj się wszystkim.

      Usuń
  3. Pyszności :-):-):-) zrobię taką :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...