sobota, 28 marca 2015

Babka z gorącymi malinami

W tym poście to mniej o babkę chodzi, a bardziej o maliny. Sprawdzą się do ciast bez kremu - do sernika, do babki, do murzynka... To już nie będzie kawałek ciasta na podwieczorek, tylko deser. Poszliśmy kiedyś na kawę na wakacjach i takie maliny dostałam do zamówionego sernika. Chodziły za mną potem aż do teraz. Wymyśliłam, że to może być też sposób na podanie wielkanocnej babki. Ja swoją upiekłam z lekko zmienionego przepisu z mojej najdawniejszej książeczki "Nastolatki przyjmują gości" J. Młynarczyk.


Składniki:
25dag masła
5 jajek
1 szklanka cukru (ja wsypałam trzy łyżki domowego cukru waniliowego i dopełniłam do reszty szklanki zwykłym cukrem)
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 pomarańczy
60g rodzynek
Dodatkowo:
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
mrożone maliny (ok. 1/2 szklanki na 3-4 porcje)

1. Masło podgrzewamy na małym ogniu aż się stopi, po czym odstawiamy do ostudzenia.

2. Cukier i jajka ubijamy. Stawiamy na chwilę na małym ogniu, tylko tyle, żeby reszta cukru się rozpuściła. Wąską strużką wlewamy masło i cały czas mieszamy.

3. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia cały czas mieszając, ale już nie ubijając. Dorzucamy skórkę pomarańczy i rodzynki. Idealne byłyby małe, np. sułtanki. Ja miałam pod ręką tylko wielkie rodzyny i opadły mi na dno formy.

4. Formę mocno natłuszczamy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut. 

5. Studzimy babkę i posypujemy cukrem pudrem.

6. Maliny rozmrażamy i rozgniatamy widelcem albo lekko blenderujemy. Możemy podgrzać je w garnuszku na kuchence, albo w małych miseczkach w mikrofalówce, wtedy miseczki też będą ogrzane. Nakładamy porcję babki i podajemy z malinami.

Przepis zgłaszam do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. babka i gorące maliny to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o nie;p wszystkie ciasta robicie, nie mogę;p <3 no i maliny, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Malinki!!!! Wooooow!!!! Babką się z radością poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...