W każdej pracowej kuchni, gdy przyznaję się, że prowadzę bloga kulinarnego, wzrasta zainteresowanie ilekroć przynoszę sobie coś jadalnego w pudełku. Ale takiego zainteresowania jak wczoraj to nie pamiętam. "Usmażyłaś serek wiejski???". "Ale jak to, serek wiejski z kurczakiem? To pasuje?". "A będzie na blogu?" - to ostatnie z pozdrowieniami dla Emila :-) . Tak usmażyłam serek wiejski. Mignęły mi na kilku blogach placuszki z serka wiejskiego na słodko, takie na śniadanie. Tylko, że ja nie lubię serka wiejskiego na słodko. Wcale a wcale. Najlepiej pasuje mi z solą, pieprzem i szczypiorkiem jako ekspresowy zamiennik gzika, do ziemniaków w mundurkach na obiad. Dla niewtajemniczonych - pyry z gzikiem to postny obiad z Wielkopolski. Wracając więc do głównego wątku, jak obmyślałam te placki, to zastanawiałam się co do tego serka dodać oprócz soli i pieprzu. Wybór musiał paść na jakieś wytrawne składniki. Wyszło pysznie, aczkolwiek niefotogenicznie. Małżon pochwalił. Jedynie ta masa nie jest bardzo wdzięczna do smażenia. Chwila nieuwagi i przysmażone za mocno, a bez tłuszczu nie można smażyć nawet na mojej rewelacyjnej beztłuszczowej patelni.
Składniki (na 12 placków):
500g serka wiejskiego
1 jajko
5-6 czubatych łyżek mąki pszennej (u mnie typ 480)
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 papryki
2-3 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
3/4 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki granulowanej cebulki
olej do smażenia
1. Kurczaka kroimy w centymetrową kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą i podsmażamy. Można też użyć grillowanego lub gotowanego kurczaka, który został nam z innego obiadu.
2. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Serek wiejski rozgniatamy widelcem ile się da, chodzi o te "granulki". Dodajemy jajko i przesiewamy mąkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy kurczaka, paprykę, kukurydzę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
4. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placki wielkości tradycyjnych racuchów lub placków ziemniaczanych oraz grubości około 3/4-1cm. Smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Podajemy z ulubionym sosem np. majonezowym, chili lub keczupem oraz z surówką. Świetnie smakują posypane kiełkami.
Jeszcze nie jadłam z takim serkiem.
OdpowiedzUsuńWiejski tylko ze szczypiorkiem i z pieprzem:) I w Twoich plackach;) Na słodko to jakaś fanaberia;)
OdpowiedzUsuńNiech żyje serek wiejski z pieprzem i szczypiorkiem!
UsuńNigdy takich nie robiłam , ale chyba czas spróbować
OdpowiedzUsuńa tam niefotogeniczne, żarłabym jak nic! ja serek wiejski znam tylko z tzw śniadaniowej wersji, pyszne, ale tak jak napisałaś, jak się nie lubi..... ;) buźka
OdpowiedzUsuń