Mimo zainteresowania wszystkim co jadalne, programy kulinarne w telewizji oglądam stosunkowo rzadko. Oczywiście jak już oglądam, to mam swoich ulubieńców, a czasem coś mi utkwi w pamięci i zainspiruje. Czasem te inspiracje czekają i czekają na realizację. Kiedyś oglądałam taki program Karola Okrasy, w którym siedział na kutrze, smażył śledzie i nakładał na nie karmelizowaną cebulkę. Nic więcej z tego nie zapamiętałam, ale ten zestaw smażony śledź - karmelizowana cebulka chodził za mną, pewnie z kilka miesięcy, aż wychodził pyszny obiad. Wymyśliłam kilka dodatków, żeby urozmaicić, chili żeby złamać słodycz cebulki.
Składniki (na 2 porcje):
4 świeże tuszki ze śledzia (po 2 na porcje)
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy
olej/oliwa
3 średnie czerwone cebule
1 łyżka miodu
3/4 łyżki octu balsamicznego
kawałek białej rzodkwi
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej papryczki chili
1/2 cytryny
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dusimy na oliwie na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, a po 10 minutach dodajemy ocet balsamiczny i miód. Dusimy jeszcze 20 minut, co jakiś czas mieszamy.
2. Białą rzodkiew kroimy we wstążki obieraczką do warzyw.
3. Mąkę mieszamy z zieloną czubrycą i obtaczamy w niej śledzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na dużym ogniu z obu stron po 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dosmażamy jeszcze kilka minut.
4. Na wygrzanym talerzu wykładamy karmelizowaną cebulkę, na niej układamy śledzie. Na wierzchu układamy rzodkiew, a całość posypujemy natką pietruszki i chili. Podajemy z ćwiartką cytryny.
Słońce wpraszam się do Ciebie na jedzonko!!! Mój Tata nagrywa mi odcinki Jakubiaka i gdy tylko przyjeżdżam w odwiedziny odtwarza je z komentarzem: "To byś zrobiła, ale to nie, to Mamie zaklepałem" :D
OdpowiedzUsuńI co, robisz potem to co Ci Tata wybrał?
UsuńPrawdziwie wiosennie podany śledzik. No i ta cebulka. Uwielbiam taką :)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że cebulka to najlepsza część dania :)
UsuńTo danie wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń