środa, 23 marca 2016

Smażone śledzie z karmelizowaną cebulką i białą rzodkwią

Mimo zainteresowania wszystkim co jadalne, programy kulinarne w telewizji oglądam stosunkowo rzadko. Oczywiście jak już oglądam, to mam swoich ulubieńców, a czasem coś mi utkwi w pamięci i zainspiruje. Czasem te inspiracje czekają i czekają na realizację. Kiedyś oglądałam taki program Karola Okrasy, w którym siedział na kutrze, smażył śledzie i nakładał na nie karmelizowaną cebulkę. Nic więcej z tego nie zapamiętałam, ale ten zestaw smażony śledź - karmelizowana cebulka chodził za mną, pewnie z kilka miesięcy, aż wychodził pyszny obiad. Wymyśliłam kilka dodatków, żeby urozmaicić, chili żeby złamać słodycz cebulki. 


Składniki (na 2 porcje):
4 świeże tuszki ze śledzia (po 2 na porcje)
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy
olej/oliwa
3 średnie czerwone cebule
1 łyżka miodu
3/4 łyżki octu balsamicznego
kawałek białej rzodkwi
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej papryczki chili
1/2 cytryny

1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dusimy na oliwie na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, a po 10 minutach dodajemy ocet balsamiczny i miód. Dusimy jeszcze 20 minut, co jakiś czas mieszamy.

2. Białą rzodkiew kroimy we wstążki obieraczką do warzyw.

3. Mąkę mieszamy z zieloną czubrycą i obtaczamy w niej śledzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na dużym ogniu z obu stron po 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i dosmażamy jeszcze kilka minut.

4. Na wygrzanym talerzu wykładamy karmelizowaną cebulkę, na niej układamy śledzie. Na wierzchu układamy rzodkiew, a całość posypujemy natką pietruszki i chili. Podajemy z ćwiartką cytryny.


5 komentarzy:

  1. Słońce wpraszam się do Ciebie na jedzonko!!! Mój Tata nagrywa mi odcinki Jakubiaka i gdy tylko przyjeżdżam w odwiedziny odtwarza je z komentarzem: "To byś zrobiła, ale to nie, to Mamie zaklepałem" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co, robisz potem to co Ci Tata wybrał?

      Usuń
  2. Prawdziwie wiosennie podany śledzik. No i ta cebulka. Uwielbiam taką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że cebulka to najlepsza część dania :)

      Usuń
  3. To danie wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...