sobota, 14 stycznia 2012

Sałatka z awokado i pieczarek na ciepło

Fantastyczne w gotowaniu jest łączenie składników. Uwielbiam to, że każde połączenie może smakować zupełnie inaczej. Takie na przykład awokado. Całe lata temu próbowałam awokado w wersji na zimno i w połączeniu z niczym, bo była to nowość i nikt w domu nie wiedział co z tym zrobić. Wydawało mi się na tyle bez smaku, że stwierdziłam, że go nie lubię i już. Jakież było moje zdziwienie wiele lat później, jak okazało się, że pyszny, podobny w kolorze i konsystencji do błota, sos podany mi w meksykańskiej knajpie to guacamole na bazie awokado. Wtedy stwierdziłam, że to jest jednak materiał na kolejną szansę dla awokado. Takowa jednak nie nastąpiła jeszcze długo. Aż do dzisiaj. Zapraszam na sałatkę z awokado i pieczarek na ciepło.

Przepis pochodzi z książeczki S. Koch "Kuchnia francuska".





Składniki (na 2 porcje)
200g pieczarek
1 awokado
1 średnia cebula
cytryna
czubata łyżka masła
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki natki pietruszki
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

1. Pieczarki myjemy i oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Najładniej wyglądałyby małe, wtedy można by je dodać w całości, ale ja miałam ogromne pieczary więc przekroiłam je na ćwierci.

2. Awokado i cebulę kroimy w kostkę (mniej więcej 1cm). Awokado również skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Natkę pietruszki możemy posiekać, ale ja tylko poobrywałam całe listki z łodyżek.

4. Rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i podlewamy winem. Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty. 

5. Po tym czasie dodajemy awokado i podsmażamy kolejne 3-4 minuty. Następnie dodajemy przyprawy i natkę, mieszamy i po kolejnych 3 minutach podajemy. 

Możemy zrobić więcej i potraktować jako oddzielną sałatkę np. na kolację, albo podać jako dodatek obiadowy do mięsa lub ryby (u mnie do łososia z poprzedniego postu).


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...