poniedziałek, 8 lipca 2013

Pieczony kurczak w winie z rozmarynem i warzywami

Wczoraj (właściwie to już przedwczoraj, nie wyrobiłam się z postem przed północą) wybrałam się na Targi Kulinarne Warszawski Smak w stołecznym klubie La Playa. Poszłam tam trochę z ciekawości, trochę w poszukiwaniu inspiracji oraz oczywiście fajnych produktów. Co jadłam, widziałam i kupiłam możecie zobaczyć na profilu fejsbukowym bloga. Największym hitem wczorajszego wyjścia były dla mnie jadalne robaki. Wbrew temu jak wyglądają, uprażone w woku są naprawdę smaczne. Oczywiście były też bardziej "normalne" produkty do spróbowania i kupienia. Dlatego jeśli będziecie mieć kiedyś okazję wybrać się na tego typu imprezę, koniecznie to zróbcie, nawet jeśli nie jesteście kulinarnymi poszukiwaczami przygód :)

A przepis dziś zupełnie z typowych produktów, żadnych robaków. Drób i warzywa. Wiem, że pieczenie kurczaka to trochę nie na tą pogodę, ale miałam ochotę zrobić dziś coś bardziej eleganckiego niż lunch na upały. Przepis z "Kuchni francuskiej" S. Koch z moimi zmianami.


Składniki (na 4 duże porcje):
1 kurczak wypatroszony, bez podrobów
2-3 marchewki
4 gałązki selera naciowego
3 cebule
1 mały por
puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
5 łyżek oliwy
4 gałązki świeżego rozmarynu
sól
czarny pieprz

1. Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i od wewnątrz. Dwie gałązki rozmarynu wkładamy do środka kurczaka.

2. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. W brytfance rozgrzewamy oliwę. Układamy kurczaka na brzuchu w brytfance i podpiekamy 10 minut. Moje naczynie można też stawiać na płycie elektrycznej, dlatego ja swojego kurczaka po prostu podsmażyłam.

3. Odwracamy kurczaka na grzbiet i wkładamy do piekarnika na 40 minut w zamkniętej brytfance.

4. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa - cebulę w półplasterki, por, marchew i seler w półcentymetrowe plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy warzywa z czosnkiem i koncentratem pomidorowym.

5. Po tych 40 minutach układamy warzywa na dnie naczynia, polewamy kurczaka i warzywa winem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. 

6. Po tym czasie dorzucamy kukurydzę, wlewamy bulion i układamy dwie gałązki rozmarynu w brytfance.  Wkładamy jeszcze na 15-20 minut do piekarnika. Ja na ostatnie 8 minut zdjęłam pokrywę, aby uzyskać bardziej przypieczoną skórkę.



W książce polecano podawać z młodymi ziemniaczkami, ale ja podałam z kuskusem. Warzywa są w takiej ilości i są tak smaczne, że już moim zdaniem nie trzeba żadnej surówki do takiego obiadu. Kurczak przechodzi również smakiem warzyw i rozmarynu, dlatego nie trzeba kombinować z przyprawami - to co jest w przepisie w zupełności wystarczy :)

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...