niedziela, 12 stycznia 2014

Pikantna sałatka z fasolki, mozzarelli i suszonych pomidorów

Gdy zobaczyłam puszkę fasoli flażoletki natychmiast ją kupiłam, ponieważ podobała mi się jej nazwa. Taka melodyjna. Wydawało mi się, że wręcz powinno to się wiązać z dźwiękiem, powinno móc się uczyć grać na flażoletce. Fasolka została zjedzona w sałatce (zresztą pysznej), ale nazwa nie dawała mi spokoju. I okazało się, że słusznie. Flażolet to rodzaj niewielkiej piszczałki, bądź też sposób wydobywania dźwięku na instrumentach strunowych. Musiałam pewnie o tym czytać i zapomnieć, a w głowie zostało i chodziło :) Tak więc zapraszam na skojarzeniowo muzyczną sałatkę. A żeby było jeszcze bardziej oryginalnie to użyłam do niej czarnej soli cypryjskiej, sól ta wygląda właściwie jak pieprz gdy się nią posypie.


Składniki:
puszka fasolki flażoletki
puszka zielonej fasolki szparagowej
250g mozzarelli
8-10 suszonych pomidorów z zalewy
płaska łyżeczka płatków chili
1/2 łyżki płynnego miodu
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny
cypryjska czarna sól (może być zwykła sól morska)


1. Obie fasolki odcedzamy z zalewy.

2. Mozzarellę kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy dość drobno.

3. W osobnym słoiczku/miseczce przygotowujemy dressing. Wyciskamy sok z połowy cytryny, obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy to z miodem, oliwą z oliwek i płatkami chili.

4. Do miski wkładamy obie fasolki, mozzarellę i pomidory. Polewamy dressingiem. Przyprawiamy czarnym pieprzem i solą, wszystko mieszamy. Podajemy :)


2 komentarze:

  1. ojjj, fajny post...uśmiechnęłam się, naprawdę..a sałatka swoją drogą, pyszna, wiadomo;) moje topowe składniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna. Koniecznie muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...