wtorek, 28 stycznia 2014

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto zaczęłam robić w sumie niedawno. Mimo wszelkich przesłanek mówiących, że jeśli ma się bulion warzywny, to robi się je bardzo szybko, jakoś temu wszystkiemu nie dowierzałam. To całe dolewanie bulionu po trochu. To brzmiało jakby miało trwać wieki. Nie to, żeby długie sterczenie w kuchni mnie przerażało, po prostu miałam jakieś niesłuszne uprzedzenia co do samego procesu powstawania tej potrawy. Teraz żałuję. Gdy wiem jak prosto je się robi, myślę ile świetnych risotto mogliśmy już do tej pory zjeść na obiady... Muszę szybko nadrobić stracony czas :) Moje dzisiejsze risotto bazuje na tym przepisie, zmieniają się tylko dodatki.


Składniki (na 2 osoby):
150g ryżu arborio
0,8-1 litr warzywnego bulionu
80-100ml białego wina (u mnie półwytrawne)
1 łodyga selera naciowego
1/2 małej cebuli
2 łyżki masła
duża garść startego sera grana padano
6-8 pieczarek
10cm kawałek pora (tylko biała część)
oliwa
sól morska
czarny pieprz

1. Cebulę i seler kroimy bardzo drobno, umyte i oczyszczone pieczarki oraz por w niedużą kostkę (ok. 0,5cm).

2. Bulion podgrzewamy na małym ogniu, żeby stale był ciepły.

3. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę i seler aż się zeszklą.

4. Zwiększamy ogień do średniego i wsypujemy ryż, lekko solimy. Podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i nadal mieszamy, aż całe się wchłonie.

5. Wlewamy chochlę bulionu i mieszamy, aż się wchłonie. Powtarzamy tę czynność aż ryż będzie al dente (powinno to zająć około 16-18 minut).

6. W tym czasie w innym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dolewamy 1/2 łyżki oliwy. Dodajemy pieczarki i por, dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.

7. Gdy ryż jest al dente wyłączamy pod nim kuchenkę. Dodajemy połowę garści grana padano, masło i zawartość rondla pieczarkowo-porowego. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Mieszamy i zostawiamy na dwie minuty pod przykryciem, żeby doszło.

8. Na talerzach posypujemy resztą sera.


3 komentarze:

  1. Miałam taki sam problem z risotto. Kiedy spróbowałam tej potrawy po raz pierwszy pokochałam całym sercem!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pacz, mam tak samo, czyli nie jest źle, mówisz? dobra, zrobiaaaa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, koniecznie :) Będę paczyć czy zrobiłaś :P

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...