poniedziałek, 21 lipca 2014

Tymiankowe frytki z pietruszki

"To są najlepsze frytki jakie jadłem" stwierdził Małżon. Ja się również podpisuję pod tym stwierdzeniem. Jest ono tym dziwniejsze, że oboje nie przepadamy za korzeniem pietruszki i raczej nie stosujemy go w kuchni poza bulionem, skąd wyciągamy go potem i wyrzucamy jeśli nie uda się go upchnąć w jakiejś sałatce. Natomiast frytki z tego warzywa to dla nas przełom - zdrowsza i mniej kaloryczna wersja bije tradycyjne ziemniaczane frytki na głowę. Wiem, że pół blogosfery robi frytki z marchewki, selera czy czego tam jeszcze. Przekonajcie się dlaczego i zróbcie i Wy (zabrzmiało to jak marny slogan reklamowy :P).


Składniki (na 1 porcję):
3-4 korzenie pietruszki
3/4 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól morska

1. Pietruszkę cienko obieramy i kroimy w słupki o grubości 0,5 cm. Mieszamy z oliwą z oliwek i tymiankiem. Odstawiamy na 10 minut.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy frytki żeby nie nachodziły na siebie. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. W trakcie pieczenia warto je ze 2 razy przemieszać.

3. Na talerzu posypujemy odrobiną soli morskiej.

8 komentarzy:

  1. Extra przepis, tymianek ma ciekawy aromat więc dodaj frytkom pyszny smak;)
    Pozdrawiam zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam takie kiedyś... Jak podano, spróbowałam i zastanawiałam się z czego są te frytki... Super pomysł, a że z piekarnika to i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie to że są zdrowsze też przekonuje :)

      Usuń
  3. heheh, fakt, są wszędzie u każdego, z patosem albo i bez....ale fakt faktem, są pyszne, mnie smakują każde.......<3

    OdpowiedzUsuń
  4. "Wszyscy mają nietypowe frytki, mam i ja" ;)
    Jestem pewna, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można odebrać to właśnie w ten sposób, ale wciąż jest na ten przepis zapotrzebowanie - opowiedziałam dwóm osobom w pracy i nie wiedziały o takich zdrowszych frytkach :)

      Usuń
  5. oł noł jako że ja na diecie wciąż i nadal, chętnie zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wierzę... coś wspaniałego! kocham pietruszkę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...