niedziela, 15 marca 2015

Pomidorowa? Fasolowa? Czy po prostu jarzynowa ze szpinakiem?

Ostatnie kilka tygodni to nie jest dobry czas dla fanów szeroko pojętej fantastyki. Niedawne odejście Spocka... Teraz śmierć Terry'ego Pratchetta. O ile zawsze dałabym więcej, żeby polecieć Sokołem Millenium niż Enterprisem, to po śmierci Leonarda Nimoya w nocy oglądałam pierwszego Star Treka, żeby zobaczyć Spocka i usłyszeć frazę "Live long and prosper". Ale zmarł tylko odtwórca roli. Nie ktoś kto jeszcze miał stworzyć Spocka. Z Terry'm Pratchettem sprawa ma się znacznie gorzej. Nie mogę jakoś w to uwierzyć, że spod jego ręki nie wyjdzie już następna książka. To absolutnie mój ukochany pisarz, a "Świat dysku" to najzabawniejsze uniwersum z wszystkich, w które zanurzałam się dzięki książkom. Sobie samej na pociechę przypominam sobie coraz inne fragmenty z jego twórczości dotyczące śmierci. Na przykład ten: "Nikt nie jest os­ta­tecznie mar­twy, dopóki nie us­po­koją się zmar­szczki, ja­kie wzbudził na po­wie­rzchni rzeczy­wis­tości - dopóki ze­gar przez niego nakręco­ny nie sta­nie, dopóki wi­no przez nią nas­ta­wione nie do­kończy fer­mentac­ji, dopóki plon, ja­ki za­siali, nie zos­ta­nie zeb­ra­ny. Czas trwa­nia czy­jegoś życia, twier­dzą tam, to tyl­ko jądro rzeczy­wis­te­go is­tnienia.". Terry Pratchett na pewno nie jest więc ostatecznie martwy.

W dniu śmierci Pratchetta jedliśmy zupę. Powinniśmy raczej zjeść coś w stylu Najlepszych Żeberek Hargi. Albo pasztecików Gardło Sobie Podrzynam Dibblera. Ale była zupa. Bardzo dobra. Skrzyżowanie pomidorowej, fasolowej i jarzynowej i w dodatku ze szpinakiem. Inspirowana z bbcgoodfood, jak zwykle wyszło trochę coś innego niż w pierwowzorze :)


Składniki (na 6-8 porcji):
2 puszki krojonych pomidorów
puszka fasolki szparagowej
puszka fasolki flażoletki (można zastąpić np. puszką cieciorki)
100g szpinaku baby
100g korzenia pietruszki
200g marchewki
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonego cząbru ogrodowego
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól morska
pieprz czarny

1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Wrzucamy do bulionu i gotujemy aż zaczną mięknąć (można też wziąć warzywa, które posłużyły nam wcześniej do ugotowania bulionu, wtedy już nie trzeba czekać aż zmiękną).

2. Dodajemy pomidory wraz sokiem i gotujemy 10 minut. Obie fasolki odsączamy i dorzucamy do zupy. Po następnych 5 minutach dodajemy szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, cząber, koperek i mieloną paprykę. Doprawiamy też solą i pieprzem do smaku.

3. Gotujemy do momentu aż szpinak zatraci jędrność i jego listki zrobią się wiotkie. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie jeszcze raz przed podaniem.


Zupa dobrze się odgrzewa, można więc zrobić na kilka dni.

8 komentarzy:

  1. Fajna bardzo zupka, uśmiecham się z "Skrzyżowanie pomidorowej, fasolowej i jarzynowej..", bo bodajże wczoraj chyba Belcia Izabelcia na Kulinarnej grupie face zamieściła zupkę z opisem: " Zalewajko-żurko-barszcz" :-))) fajne jestescie z zupki mmm apetyczne mocno , i te listki szpinaku. Lubię tak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, przegapiłam ten zalewajko-żurko-barszcz, a pewnie też bym się uśmiechnęła z takiego miksu :)

      Usuń
  2. jestem bardzo ciekawa flażoletki....!
    i fajny post, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jestem wielbicielką fantastyki, niemniej każde odejście wzbudza smutek...

    a na zupkę chętnie bym wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "– JAK SIĘ NA­ZYWA TO UCZU­CIE W GŁOWIE, UCZU­CIE TĘSKNE­GO ŻALU, ŻE RZECZY SĄ TA­KIE, JA­KIE NAJ­WY­RAŹNIEJ SĄ?
    – Chy­ba smu­tek, pa­nie. A teraz...
    – JES­TEM ZASMUTKOWANY."

    Też jestem zasmutkowana.

    Zupa wygląda na bardzo aromatyczną i rozgrzewającą. Poczekam na jakiś chłodny, deszczowy dzień i z pewnością ją sobie ugotuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten cytat świetnie pasuje do sytuacji...
      A z zupą daj znać czy smakowała ;) Pozdrawiam

      Usuń
  5. jaka by zupa nie była dobrze aby była sycąca i zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...