czwartek, 30 sierpnia 2012

Czarniak w pomidorach

Niestety nie mam zbyt dobrej podzielności uwagi. Mówię niestety, ponieważ wczoraj przegapiłam przez to bardzo ciekawą dyskusję toczącą się u mnie w pracy. Gdy w końcu się włączyłam skończywszy jakieś zadanie, usłyszałam coś, co mniej więcej brzmiało tak: "no a niektórzy prowadzący wydają odgłosy mlaskania w programach kulinarnych w radiu, żeby ludzie mieli wrażenie, że te ich potrawy są takie dobre". Hmm, nie pamiętam kiedy słuchałam w radiu jakiegoś programu kulinarnego, a już na pewno nie pamiętam mlaskania. Ale może to teraz taki chwyt marketingowy. Ciekawe czy działa? Przy prowadzeniu bloga nie można zastosować takich chwytów, bo jak by to miało wyglądać... Mlask, mlask, polecam dzisiejszą rybę, mlask, robi się ją bardzo prosto, a efekt jest zaskakująco pyszny, mlask, mlask. 

Przepis jest odrobinę zmodyfikowaną wersją potrawy z książeczki "Ryby smaczne i zdrowe" H. Szymanderskiej. 


Składniki (na 2 porcje):
2 filety z czarniaka bez skóry (może być też dorsz, albo mintaj)
2-3 pomidory
3-4 ząbki czosnku
pół cytryny
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła

1. Umyte i osuszone filety z ryby kroimy na dwie lub trzy części (zależnie od wielkości). Każdy kawałek nacieramy czosnkiem rozgniecionym z solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki (u mnie to było pół dnia).

2. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i lekko posypujemy pieprzem.  

3. Pomidory kroimy na plastry i układamy równomiernie na filetach. Solimy, posypujemy pieprzem, tymiankiem i natką pietruszki. W rondelku stapiamy masło i całość polewamy jeszcze tym masłem.

4. Przykrywamy rybę w pomidorach folią aluminiową i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

5. Podajemy z bagietką, frytkami lub ziemniaczkami z wody.


Przepis zgłaszam do akcji:

9 komentarzy:

  1. Super przepis na przygotowanie ryby i te apetyczne pomidorki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może się wydać to dziwne, ale właśnie z pomidorkami rybę robiłam po raz pierwszy, zawsze wydawało mi się to zbyt proste, a jak w końcu zrobiłam to zaskoczyło mnie jak bardzo to pasuje.

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam czarniaka, do jakiej innej ryby podobny jest jego smak? Lubię połączenie rybka + pomidorki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mówi wikipedia, czarniak jest rybą z dorszowatych i chyba rzeczywiście jest mu do niego smakiem dość blisko.

      Usuń
  3. Hahaha, nie wyobrażam sobie tego mlask, mlask:) Lubię takie dania - częstuję się z radością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi, dosłownie minutę temu byłam u Ciebie na blogu i oglądałam dyniową zupę. Mogę ją z kolei trochę siorbnąć ;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię rybę w pomidorach :) A odnośnie kulinariów w radiu to był (nie wiem czy jest nadal) program na temat jedzenia p. Lorocha w Antyradiu. I tam z tego co kojarzę można było usłyszeć odgłosy towarzyszące jedzeniu. Więc może o to chodziło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shinju, bardzo możliwe, że to ten program. Aż z ciekawości zapytam tego kolegę, co o tym opowiadał :)

      Usuń
  5. Buszuję w Twoich przepisach rybnych:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...