niedziela, 24 sierpnia 2014

Bazyliowy pstrąg na salsie pomidorowej z jalapeno

Ryby w całości nieczęsto u mnie goszczą. Mam opory przed głowami, oczami, łuskami itd. Pamiętam taką scenkę z czasów, gdy dopiero zaczęliśmy mieszkać razem, jeszcze wtedy nie-Małżon wysłany po zakupy przyniósł nie filety, a płaty. Otworzyłam w kuchni pakunek i z rozpaczą wykrzyknęłam "to ma płetwy!". Zdumienie jeszcze nie-Małżona nie miało granic - "a czego się spodziewałaś? Ryba ma płetwy" wyjaśnił tonem, jakby mówił do pięciolatki. Minęło sporo czasu, przygotowane przez kogoś ryby w całości nie są już dla mnie problemem, natomiast wciąż są, gdy to ja mam je przygotowywać... Tak szczerze to przełamałam się pierwszy raz. 


Składniki (na 2 porcje):
2 wypatroszone pstrągi
4 cienkie plastry boczku
4-6 gałązek bazylii
1 pomidor
1 mała szalotka
marynowane jalapenos w ilości wg uznania (u mnie czerwone)
1 mała dymka ze szczypiorem
oliwa z oliwek
pieprz czarny
sól morska

1. Opłukane i osuszone pstrągi nacieramy od wewnątrz solą i pieprzem.

2. W moździerzu ucieramy liście bazylii ze szczyptą soli i kilkoma kroplami oliwy z oliwek na pastę. Dzielimy na pół i wkładamy pstrągom do brzucha. Owijamy każdego pstrąga plastrami boczku powyżej i poniżej płetwy grzbietowej.

3. Grillujemy pstrągi na grillu elektrycznym bądź patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony.

4. W tym czasie siekamy bardzo drobno szalotkę, pomidory pozbawione skórek, jalapeno i dymkę. Pomidory, szalotki i jalapeno mieszamy razem, przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Na podłużnych talerzach do ryby układamy salsę w połowie talerza w poprzek. Na to układamy grillowanego pstrąga. Posypujemy dymką ze szczypiorem.


Przepis zgłaszam do akcji:
Warzywa psiankowate 2014 Grillowanie 2014

9 komentarzy:

  1. Cieszę się, że pomysł na danie obiadowe z rybką w towarzystwie psianek również pojawi się w akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrąga twoja wersja jest bardzo ciekawa :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie na talerzu! Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że samo zdrowie. Takie danie są najlepsze gdy zdrowie łączy się z dobrym smakiem :)

      Usuń
  4. Uwielbiam ryby. Chętnie wypróbuję przepis, bo danie prezentuje się smakowicie! Pozdrawiam i zapraszam na sernik z malinami i lekką budyniową pianką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybka pycha :) wygląda bardzo smakowicie...
    Dziękuję za,, kciuki,,w mojej sprawie....pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastycznie po raz kolejny!!!
    Olkaaaa, piękna sztuka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...