wtorek, 8 maja 2012

Kurczak z papryką - przepis kreteński

Jak odgrzebałam dwa dni temu książeczkę z kuchnią kreteńską, to nie skończyło się na jednym przepisie. Zrobiłam jeszcze kurczaka w papryce, który okazał się czymś pomiędzy leczo a gulaszem. W każdym razie danie jest proste, pyszne i w dodatku ładnie wygląda.

Przepis z książki "Cretean cookery. Mum's 200 recipes" z moimi zmianami.


Składniki (na 4-5 porcji):
4 filety z kurczaka
3-4 papryki w różnych kolorach
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
3/4 szklanki soku pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz czarny
mielona słodka papryka
mąka pszenna
olej

1. Kurczaka kroimy w dość duże kawałki (z jednej piersi wychodziło mi 4-6 kawałków). Każdy obtaczamy w mące pszennej i lekko posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieloną papryką. Obsmażamy lekko z wszystkich stron na oleju, zdejmujemy z patelni i odkładamy.

2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki.

3. Do rondla wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Chwilę podgrzewamy (jakieś 3 minuty), po czym wlewamy sok pomidorowy i podgrzewamy dalej.

4. Gdy doprowadzimy do wrzenia, wrzucamy do sosu kurczaka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli wydaje nam się zbyt gęste, to można dolać jeszcze soku.

5. Pięć minut przed końcem duszenia dodajemy tymianek i jeśli trzeba, jeszcze trochę pieprzu.


Kurczaka podałam z ziemniakami, ale sądzę, że kopytka też by pasowały. A następnego dnia potrawa była jeszcze lepsza.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...