wtorek, 22 maja 2012

Sałatka z kurczakiem

Na jakie jedzenie macie najmniejszą ochotę, gdy Słońce przygrzewa coraz mocniej? Ja głosuję na tradycyjny rosół, taki rozgrzewający, nie wyobrażam sobie jeść go w upał. Za to na drugim biegunie potraw są z pewnością sałatki. Nie ma chyba jedzonka bardziej nadającego się na tę porę roku. Moja dzisiejsza sałatka właśnie świetnie nada się na wiosenny lunch, ale jest również pewniakiem wśród moich potraw na kolację ze znajomymi.


Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
przyprawa złocista do kurczaka
mielona papryka
odrobina rozmarynu
olej
kilka listków sałaty (dziś u mnie mieszanka sałat)
3 grubsze plastry żółtego sera
2 pomidory
1/3 puszki kukurydzy
2 nieduże ząbki czosnku
suszona bazylia
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

1. Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, posypujemy przyprawą złocistą do kurczaka, mieloną papryką i odrobiną rozmarynu (w zasadzie nada się każda przyprawa na, którą akurat mamy ochotę) Podsmażamy na oleju i odkładamy do wystygnięcia.

2. Ser i pomidory kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki.

3. Przygotowujemy sos: w słoiczku mieszamy 6 łyżek oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, łyżeczkę suszonej bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.

4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 10 minut żeby warzywa trochę przeszły sosem i podajemy.


Sałatka średnio nadaje się do długiego przechowywania, gdyż prędzej czy później rozmięknie od sosu.

2 komentarze:

  1. Gdy temperatura za oknem wyraźnie wzrasta jem tylko i wyłącznie sałatki. Smacznie i zdrowo dziś u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie połączenie! i sałatki u mnie ostatnio też często goszczą :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...