niedziela, 21 października 2012

Cukinia faszerowana pomidorami i kukurydzą

To już pewnie jeden z ostatnich w miarę ciepłych, słonecznych, jesiennych weekendów. Dużą część wczorajszego dnia spędziliśmy spacerując Krakowskim Przedmieściem oraz uliczkami w pobliżu Rynków Starego i Nowego Miasta. Miło tak sobie pochodzić. 

Cukinia, którą dzisiaj prezentuję kojarzy mi się właśnie z taką wczesną jesienią. Pewnie najbardziej z powodu kolorystyki. A przy okazji jest naprawdę świetna w smaku i lekka, bo bez mięsa. Polecam.

 
Składniki (na 4 porcje):
2 nieprzerośnięte zielone cukinie
3 średnie pomidory
1 średnia cebula
3-4 czubate łyżki kukurydzy z puszki
12 plasterków żółtego sera
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
oliwa do smażenia

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy tak, aby został około centymetr przy skórce. Miąższ cukinii kroimy na centymetrową kostkę.

2. Pomidory sparzamy i obieramy, cebulę również obieramy. Oba warzywa kroimy na centymetrową kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż się zeszkli, wtedy dodajemy miąższ cukinii. Podsmażamy jeszcze 3 minuty i wrzucamy pomidory, tymianek i mieloną paprykę. Podsmażamy tak długo, aż sok z pomidorów odparuje i na patelni zostanie nam gęsta mieszanka.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy miętę i kukurydzę. Mieszamy.

5. Cukinię we wnętrzu posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładamy farsz, powinien tworzyć lekką "górkę". Na każdej z farszem kładziemy po 3 plasterki sera.

6. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 minut. Podajemy z surówką.


11 komentarzy:

  1. będę musiała takiej spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam nadziewaną cukinię! Jedno z lepszych warzyw do faszerowania. Też dużo spacerowałam w ten weekend, aż żal że już się kończą takie dni:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prognozy nie są optymistyczne, będzie trzeba sobie serwować jakieś słoneczne kolory na talerzu na pocieszenie...

      Usuń
  3. Thank you for sharing this with everyone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię faszerowaną cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, u nas w domu uwielbiamy cukinię, a nie przypominam sobie żebyśmy kiedykolwiek faszerowaną jedli. Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jakoś wcześniej faszerowałam raczej bakłażany, a cukinia sprawdza się przynajmniej tak samo dobrze, jak nie lepiej :)

      Usuń
  6. Także robiłam faszerowaną cukinię, jest niesamowita. Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...