Pamiętam nasze pierwsze spotkanie z rukolą kilka lat temu. Mieszkaliśmy już w Warszawie i kupili ją nam odwiedzający nas znajomi. Zjedliśmy wtedy tę rukolę z dressingiem jak sałatę i uznaliśmy z Małżonem, że dressing był ok, ale ta rukola to nieciekawa trawa. Przypomniałam to ostatnio Małżonowi i nie mógł w to uwierzyć, w końcu teraz oboje naprawdę rukolę lubimy. Chociaż przyznaję, że dopiero ostatnio zaczęłam śmielej ją dodawać do potraw, a nie tylko do sałatek. Ostatnio wymyśliłam pyszny makaron z jej dodatkiem. W ogóle Małżon stwierdził, że to najlepszy makaron z łososiem jaki jadł. Ponieważ makaron właśnie z łososiem zamawia często w knajpach, w pokonanym polu zostawiłam całkiem wielu kucharzy ;)
Składniki (na 2 porcje):
120-150g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem) - u mnie wyjątkowo dziś czarny
250g serka mascarpone
100g wędzonego łososia
2 łyżki śmietany 12%
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżka masła
sól
pieprz czarny
2 spore garście rukoli
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Łososia kroimy w cieniutkie paseczki. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy łososia i podgrzewamy 3-4 minuty.
3. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i dwie łyżki śmietany. Mieszamy i podgrzewamy 5-7 minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czarnuszką.
4. Makaron polewamy sosem i posypujemy rukolą.
Uwielbiam rukolę. Świetny pomysł na makaron;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Rukola jest fantastyczna, ilekroć dodaję ją do potrawy to mam wrażenie, że bez niej byłoby o połowę mniej smaczne ;) Również pozdrawiam.
UsuńBardzo lubię właśnie taki zestaw smakowy!!!
OdpowiedzUsuńTeż go polubiłam i zrobię jeszcze nie raz :)
UsuńUwielbiam spaghetti. Ten makaron przyciąga do siebie jak magnes. W połączeniu z sosem jego smak jest nie do opisania. Pycha. Palce lizać. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:) Uwielbiam połączenie rukoli z łososiem, więc wykorzystam na pewno
OdpowiedzUsuń