wtorek, 5 marca 2013

Curry z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem

Lubicie indyjską kuchnię? Wg mnie nie dorównuje ona innym azjatyckim kuchniom, np. tajskiej, ale mimo wszystko od czasu do czasu bardzo lubię. Te przyprawy, aromaty... Tak, zdecydowanie indyjskie curry to jest to. Któregoś dnia znalazłam natomiast na stronie bbcgoodfood.com przepis na curry z Durbanu (RPA) i postanowiłam je zrobić, aby zobaczyć czym się ono może różnić. Trochę musiałam zmodyfikować przepis dostosowując go do składników w domu (najważniejsza zmiana to pęczek dymki ze szczypiorem zamiast dwóch cebul i pęczka kolendry). W każdym razie efekt jest taki, że danie wygląda i smakuje jak jedzenie z indyjskiej knajpki niedaleko domu. Nie znam się na kuchni RPA i nie powiem, czy robią tam podobne do indyjskiego curry, czy po prostu ktoś jadł tam takie curry i nazwał je sobie curry z Durbanu. Nieważne. Ważny jest smak. A ten nie zawodzi, jest pysznie :)


Składniki (na 3-4 porcje):
500-600g piersi z kurczaka lub indyka
4 średnie ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia)
1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego
pęczek dymki
1 pomidor
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (objętościowo tyle, ile trzy ząbki czosnku)
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście curry
1 płaska łyżeczka garam masala
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka klarowanego masła
1 i 1/2 szklanki wody
sól


1. Umyte piersi z kurczaka kroimy w kostkę o boku 2-3cm, w podobną kostkę kroimy gotowane ziemniaki. Dymki kroimy w półplasterki, obrany czosnek i imbir bardzo drobno siekamy, szczypior od dymki i obrany pomidor siekamy już nie tak drobno. Groszek rozmrażamy.

2. Kurczaka przyprawiamy pieprzem cayenne i odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju arachidowego i klarowane masło i podsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. 

3. Gdy się zrumieni zdejmujemy kurczaka z patelni, a w jego miejsce wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i imbir. Podgrzewamy minutę, mieszając, po czym dodajemy garam masala, pomidor, koncentrat i pół szklanki wody. Podgrzewamy 3 minuty, po czym dodajemy kurczaka i jeszcze szklankę wody.

4. Przykrywamy, dusimy 5 minut, po czym dodajemy ziemniaki, groszek i liście curry. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut (od czasu do czasu możemy zamieszać). Próbujemy i dodajemy jeszcze soli, pieprzu cayenne lub garam masala wg uznania. Na sam koniec dodajemy szczypior, jeszcze raz mieszamy i podajemy.

Wg przepisu należy podać z ryżem, my zjedliśmy z kawałkiem bagietki, ale równie dobrze będzie smakować z naanem, czy nawet z tortillą.


7 komentarzy:

  1. ooo, lubię, nawet bardzo, po porodzie zamierzam pokazać się w Bombaj Tandori jak nic;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię kuchnię indyjską bardzo, ale nie spodziewałam się, że danie z RPA może mieć podobny smak, bo to przecież daleko jest. Curry chętnie bym pochłonęła z wielkim smakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, też się nie spodziewałam i nawet byłam nieco tym zawiedziona...

      Usuń
  3. jadłabym! totalnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis, trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, chętnie spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...