wtorek, 19 marca 2013

Fishburger z roszponką

Ten post będzie o niczym. Zaczynałam go już cztery razy. Miało być coś o fastfoodach. I o zaletach zrobienia go w domu. Zwłaszcza, gdy trafi się zwariowany tydzień, taki, że na cały weekend się wyjeżdża a w dni powszednie też nie ma na nic czasu, a zaraz po przyjściu z pracy trzeba tak naprawdę wychodzić, bo ma się mnóstwo do załatwienia i wraca się wieczorem. Ale ten post nie będzie o niczym takim. Za każdym razem jak napisałam półtora linijki postu Małżon odrywał mnie od niego jakimiś ważnymi bieżącymi sprawami, a ja zapominałam o wszystkim, o czym chciałam napisać. W końcu nic mi na myśli nie zostało. Więc post musi zostać o NICZYM. Dobrze, że fastfood się w tym wszystkim zgadza. Ale domowy i z rybą. Więc mniej kaloryczny i dość zdrowy. Bardzo polecam :)


Składniki (na 2 porcje):
2 kwadratowe bułki
2 mrożone kostki z dorsza (mogą też być z mintaja)
mała garść listków roszponki
2 łyżki majonezu
2 płaskie łyżeczki śmietany 12%
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 jajko
trochę mąki
trochę tartej bułki


1. Kostki z dorsza zostawiamy do rozmrożenia. Rozmrożone i wytarte do sucha obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce.

2. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ja dla Małżona zrobiłam z majonezem, a dla siebie zastąpiłam majonez jogurtem bałkańskim.

3. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty.

4. W czasie gdy ryba się smaży, wkładamy przekrojone na pół bułki na chwilę do mikrofali. 

5. Na dolnych częściach ciepłych bułek układamy roszponkę. Na to układamy rybę i rozsmarowujemy na niej sos. Przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy z jakąś sałatką.


9 komentarzy:

  1. Kurcze, nie robiłam nigdy domowego fishburgera! Jakoś wyleciał mi z głowy...Zapiszę, żeby pamiętać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam pierwszy raz, zawsze tylko domowe hamburgery :)

      Usuń
  2. No i piękny. I trochę zdrowia w nim ,no bo i ryba i bułka odpowiednia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hehehe, fajnie napisany wstęp....choc o NICZYM :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowy pomysł na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna rybka, no i ten sosik:):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowy Fishburger z rybką to super sprawa. Wiemy co jemy i zdrowo jemy. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Będzie mi podwójnie miło, jeśli każdy będzie podpisany.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...